Израел събира органите на загинали палестинци

Анализи и коментари

Палестинският посланик в ООН, Рияд Мансур, съобщи в началото на ноември, че режимът в Тел Авив събира органите на палестинците, убити при сблъсъците с израелските сили в окупираните територии.

Печат

Рияд Мансур е изпратил писмо до генералния секретар на организацията, Бан Ки-мун, в което се казва, че когато телата на палестинците, убити от израелските сили, са връщани на близките им, „от тях са отстранени роговици и други органи, което потвърждава и предишни сигнали, че окупационните сили ги крадат”. Палестинският постоянен представител в световната организация протестира също така срещу „постоянната агресия на Израел срещу палестинския народ” в последно време и практиката на режима „да използва сила и репресивни мерки”.

През август израелският режим ограничи достъпа на палестинските богомолци до джамията „ал-Акса” в Източен Ерусалим, което стана основен повод за нарасналото напрежение. 

По данни на палестинското министерство на здравеопазването най-малко 74 палестинци са били убити от израелските сили от началото на октомври до началото на ноември. От израелска страна жертвите за същия период са най-малко 11. Най-често телата на палестинските жертви са задържани за дълъг период от време, преди да бъдат върнати на близките им.  

Темата за кражбата на органи, извършвана от Израел, беше повдигната за първи път от най-тиражирания шведски вестник „Афтонбладет” през 2009 г. (повече може да прочетете тук). 

В свой материал, публикуван в американския всекидневник „Ню Йорк таймс” през август 2014 г., журналистът Кевин Сак отново разглежда въпроса за незаконната продажба на органи в Израел. Той разказва за трима израелски посредници, които участват в нелегална търговия с бъбреци – Авигад Сандлър, Борис Волфман (украински имигрант) и Яков Даян. 

Информацията е от мащабно разследване на „Ню Йорк таймс” за търговията с органи в световен мащаб. Разгледаните случаи от 2000 г. насам показват, че израелците играят „несъразмерна роля” в нея, което частично се дължи на религиозни съображения. Чрез над 100 интервюта и голям обем прегледани документи американският вестник проследява мрежата, която се простира от кварталите на песъчливата столица на Коста Рика, Сан Хосе, до стъклените кули на Рамат Ган – оживено търговско средище, разположено близо до Тел Авив.

Мрежата е изградена от екип, който включва високопоставени агенти от Израел, известен нефролог от Коста Рика и посредници, които набират донори. От интервютата и документите става ясно, че четирима пациенти от Израел или техни близки са идентифицирали Яков Даян, познат като „Коби”, като човека, който ги е завел в Коста Рика. Другият израелец – Авигад Санслър, е бивш офицер от израелската армия и попада в полезрението на прокурори от Европейския съюз през 2008 г., когато е разследвана мрежа за трафик на органи в Косово. Третият участник – Борис Фолфман, е протеже на Сандлър и в момента е собственик на агенция за трансплантационен туризъм, която се казва „Лешем Шамаим”.

По повод оповестената от палестинския дипломат информация, живеещият в Лондон активист и защитник на правата на човека Уилям Спринг заяви през „Прес Ти Ви”, че разкритието ще нанесе сериозен удар на Израел, най-вече сред американските му поддръжници. Той нарича привържениците на Израел в САЩ „християнски ционисти” и смята, че въпреки симпатиите им към израелския режим, те са против мерки като експериментите с ембриони, абортите и събирането на органи.