Хамас: ще победим във войната в Газа

Интервю

Дамаск: Загиналите във войната в Газа палестинци са над 700, приблизително една трета от тях са жени и деца, а ранените са над 3,000.

 Но в намиращият се в Дамаск щаб на организацията, Муса Абу Марзук, заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас, в интервю пред ал-Джазира заяви защо смята, че Хамас е близо до победата срещу Израел.

Инструменти
Печат

 

Ал-Джазира: При какви условия Хамас е съгласен на примирие с Израел?

 

Абу Марзук: Имаме три условия за всяка мирна инициатива, предложена ни от която и да е държава. Първо, израелската агресия трябва да спре. Всички пропускателни пунктове да се отворят, включително този в Рафах между Газа и Египет. И последно, Израел да се изтегли от ивицата. Не казваме, че ще спрем да изстрелваме ракети от Газа към Израел, говорим само за прекратяване на нападението на израелците срещу цивилното население на Газа. Когато другите говорят за прекратяване на огъня, казват, че трябва всички военни операции да бъдат спрени. Но ние изпращаме послание (с нашите ракети): „Няма да се предадем. Трябва да се борим срещу израелците и ще спечелим тази битка”. Знаем, че ще претърпим много загуби, но ще победим, ако е рекъл Бог.

Според членове на Хамас Израел използва това колективно наказание срещу цивилни, подкрепящи Хамас. Но нападенията на Хамас срещу израелски граждани не е ли също един вид колективно наказание?

Ние защитаваме себе си. Когато се говори за която и да е окупация, хората трябва да оказват съпротива на войниците и на армията, окупирали страната им. Нямаме достатъчно добра техника, за да набележим определени цели и да ги обстрелваме. Изпращаме послание: „Не можете да осигурите сигурност в страната си, докато не се постигне мир в Палестина”. Искаме свобода и сигурност за палестинския народ. Това е посланието ни към Израел. Трябва да разберат, че нашата цел е независима държава.

Как според вас ще се отрази войната в Газа на позицията на Хамас?Натискът на Израел срещу Хамас е увеличил рязко популярността ни сред палестинския народ и по целия мюсюлмански свят. След като Израел уби лидери на Хамас като Ахмад Ясин и Исмаил Абу Шахаб, Хамас спечели изборите със 76 от 132те места в парламента. Това означава, че Хамас става все по-популярен.

Какво точно смятате, че е „победа” за Хамас?Победа за Хамас би означавало, че Израел не е постигнал целите си. Ако не могат да спрат ракетите към страната си, това означава, че са се провалили. Но истинската причина за нападението на Израел е да смени правителството на Хамас в ивицата Газа, това е тяхна идея още от победата ни в изборите, а не е заради ракетите. Не успяха да поведат народа на Газа на бунт срещу Хамас със своето икономическо ембарго. Опитаха се да притиснат Фатах да се изправи и бие с Хамас, но ги победихме, така че сега Израел пое нещата в свои ръце.

Защо в началото на конфликта Хамас реши да не подновява шестмесечното примирие?

Бяхме съгласни на това примирие при посредничеството на Египет, но при определени условия. Всички военни действия трябваше да бъдат прекратени до 19 юни. Всички шест пункта между Израел и Газа трябваше да останат отворени. През първите 10 дни от примирието, трябваше да бъде разрешен вносът на 30 % от стоките от Израел към Газа, а след още 10 дни, всички останали доставки трябваше да бъдат допуснати. Също така трябваше са се състои среща между европейски представители, Египет, Палестинската власт и Хамас, за да бъде обсъден въпроса с отварянето на пункта Рафах. И накрая, прекратяването на огъня трябваше да бъде пренесено и на Западния бряг. През тези шест месеца, израелците почти през цялото време бяха затворили пропускателните пунктове. Само 15 % от необходимите стоки бяха внесени в ивицата Газа от Израел. Убиха над 40 души през последния месец от примирието, осем само през последната седмица. В много случаи Египет ни казваше, че израелците не спазват споразумението. Да се забрани вноса на храни и суровини беше начин да обрекат на бавна смърт палестинския народ. Накрая хората се запитаха: „Какъв е смисълът от това примирие за нас?”. Заради всичко това не се съгласихме да го подновим.

Халид Мешал, лидерът на Хамас, през декември призова за „военна интифада срещу ционисткия враг” и за „мирна интифада отвътре”. Какво имаше предвид с „мирна интифада отвътре”?

Според мен имаше предвид необходимостта за промени сред самите палестинци. Сега Палестинската власт на Западния бряг контролира всичко. Това е неприемливо. Нуждаем се от мирна промяна на тези условия.

Какви са отношенията между Хамас и Фатах сега?

В този момент приоритетът на Хамас, Фатах и всяка друга палестинска организация е да се изправи срещу израелското нашествие. След като битката свърши, предполагам, че ще разговаряме за помиряване или обединяване наново с Фатах. Открито приветстваме всеки опит за преговори или диалог между Фатах и Хамас, който да сложи край на разделението на палестинците.

Когато френският президент Никола Саркози се срещна със сирийския президент Башар ал-Асад, мнозина заявиха, че ще се опита да насърчи Дамаск да окаже натиск върху Хамас, за да спре изстрелването на ракети. Имало ли е такъв натиск от страна на Сирия?

Не. Те уважават независимостта ни, избора, който правим, политиката, която сме избрали за народа си.

Хамас имал ли е някакви контакти с администрацията на Барак Обама, новоизбрания президент на САЩ?

Не, не сме контактували пряко.

Какви са очакванията ви относно подхода на Хилъри Клинтън, предложена за поста Държавен секретар на САЩ?

Не можем да дадем оценка на нещо, което предстои да се случи. Знаем, че в американския сенат Хилари Клинтън винаги е подкрепяла Израел, но може би нещо ще се промени, когато стане държавен секретар.

  http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/200918155333111890.html